Hundemassasje

 

I mars 2010 ble jeg ferdig utdannet hundemassør hos Nordisk Hundemassasje skole.

Utdannelsen går over ett år og innebærer muskel, ledd,skjelett, celle, nervesystem, sirkulasjons lære. Behandling med massasje, stretching, bindevev og triggerpunktbehandling.

Jeg holder til på Løten i Hedemark. 

En behandling koster kr 250,- .

En behandlingstime tar fra 30-45 min.

Hva kan behandles?

 • Muskelspenninger
 • Innskrenket bevegelsesmønster
 • Stivhet og stølhet
 • Dårlig sirkulasjon
 • Rehabilitering etter skader på muskler, sener og ledd (massasje gjør at rehabiliteringen etter skader eller opperasjonen går fortere)
 • Arrdannelse (når det oppstår skade i en muskel får den økt arrdannelse. Det skadede bindevevet «limer» seg sammen. Arrdannelse hemmer sirkulasjon og smidighet)
 • Kompensatoriske spenninger etter halthet og andre skader
 • Muskelknuter/myoser
 • stress /nervøsitet (påvirker utskillelse av antistresshormon)

Hunden skal ikke behandles når den-

 • Har feber
 • Har infeksjonssykdommer
 • Har betennelse/innflammasjon (skal behandles av veterinær, kjennes varmt og hovent)
 • Medisinbruk f.eks atibiotika (vurderes i samsvar med veterinær, kortison kan gi hudømhet)
 • Har akutte skader
 • Har akutte sår, og sår som gror
 • Har nervesykdommer, nerveskader
 • akutt artritt (leddbetennelse)
 • Har smittsomme sykdommer og hudlidelser
 • Kreft
 • Er drektig

Alle medisinske lidelser skal undersøkes av veterinær. Massasje er i tillegg til, og ikke i stedet for tradisjonell veterinærbehandling.

Jeg behandler alle raser

For timebestilling ring Elin Torp tlf 91707583

Før behandling bør hunden luftes og den bør ikke spise noe stort måltid før behandlingen. Dette fordi massasje påvirker mage og tarmsystemet.

Alle former for massasje og berøring stimulerer frisettelse av endorfiner. Endorfiner demper smerteflølelse og øker følelsen av velvære.

De fleste hunder liker massasje. Ved stivhet og stølhet kan hunden bli urolig å vise tegn på ubehag. Vi må da prøve å gå forsiktig frem. Det er viktig at hunden oppfatter behandlingen mest mulig behagelig. Ofte virker det som at hunden skjønner at vi prøver å hjelpe den. Er hunden veldig stiv anbefaler jeg hyppige behandlinger i begynnelsen, 2 ganger i uken. Etter hvert som vi ser bedring kan vi fortsette med en vedlikeholdsbehandling med 2-3 ukers mellomrom.

Hvis hunden ikke er vandt med massasje kan den bli stiv, øm og slapp i 2/3 dager etter behandling. Dette er viktig å tenke på hvis man har planer om å delta i konkurranse eller lignende.

Jeg startet med dette først og fremst fordi vi selv er veldig aktive med hundene våre.  Massasje er veldig gunstig i forebygging av skader, da en godt trent muskel uten spenninger og avfallsstoffer tåler større påkjenning og blir ikke like lett utsatt for skader. En hund uten spenninger er også som regel mer utholdene, du kan jo tenke deg selv med stive muskler hvordan dette kan påvirke din prestasjon. Ved hard trening klarer ikke alltid hunden å kvitte seg med alle slaggstoffene som kan føre til muskelstivhet. Massasje øker sirkulasjonen bindevev og lymfe som igjen frakter avfallsstoffene ut.

Gjennom hard trening kan hunden få oppsamling av avfallstoffer, muskelbrist og treningsverk. Videre kan det sette seg som spenninger i muskulaturen. Hvile er like viktig som trening for å bygge opp muskelen.  Massasje og stretching hindrer muskelen å bli forkortet, noe som igjen påvirker bevegelsen av leddene. Man forhindrer en innskrenket bevegelighet av hele hundens kropp. Massasje øker sirkulasjonen som igjen påvirker utskilling av slaggstoffer.

Man kan ofte kjenne at huden er stram over områder der hunden har problemer. Pelsen kan også bli tørr, spø og matt.

SKADER

Strekkskader. Kan oppstå ved at påkjenninger blir for stor slik at en del fibre slites over. Dette kan føre til at en del blodårer rives av, og man får en blødning i muskulaturen. Ved muskelstrekk vil hunden ikke stekke helt ut, og vil virke øm i muskulaturen. Man kan kjenne en grop i muskelen med en gang, etter hvert vil det på grunn av blødning bli en hevelse. Dette vil som regel være et forbigående problem som løser seg ved at hunden får hvil noen dager. En muskelstrekk er imidlertid noe som lett kan komme tilbake. Muskelstrekk kan behandles og forbygges med dyp massasje og streching.

Muskelblødning kan oppstå ver f. eks muskelbrist, støtskade, frakturer, overbalastning. Hevelsen kan vare noen dager der hunden vil føle ømhet, smerte og ha bevegelses innskrenkninger. Man kan behandle ved å ise ned skadeområdet for å lindre smerte og minske hevelse, hvile, trykkbandasje for å stoppe blødning, heve skadeområdet om mulig. Man skal ikke massere ved akutt blødning i muskulaturen, men man kan stryke over for å drenere bort væske og blod. Etter noen dager kan man gå inn med massasje for å unngå arrdannelse i muskelen.

Det er viktig å ikke belaste muskelen for tidlig etter en skade da dette vil kunne føre til yttligere skader. Tilhelningstiden kan variere mellom 2-8 uker. Man kan si at en muskel er leget når der ikke er noen ømhet og smerte når hunden belaster muskelen maksimalt. Man skal huske på at hunder er flinke til å skjule smerte. Man bør begynne forsiktig og øke belastningen gradvis.

Når det er sakt er det viktig å finne en balansegang mellom ro (total hvile kun hvis skaden er meget alvorlig) og trening. Inaktivitet er med på å gjøre rehabiliteringsperioden enda lengre. Bevegelse sammen med massasje er viktig for å begrense varige begrensninger i muskelens elastisitet. Stretching er er viktig når skaden er helet.

En muskel går vanligvis over i en sene, som videre fester på en knokkelstruktur. Ved en skade i senen oppstår det i første omgang en blødning, som etter hvert følges av en betennelse. Betennelsen varer som regel i 5-7 dager, men det vil ta ca 4 mnd før senen er helet ved strekk. 12 mnd etter skade er styrken kun 50-70 % av opprinnelig styrke. Man kan massere strukturene i området rundt senen for å begrense kompensasjonsspenninger fra en uke etter skade, dersom hunden ikke går på medisiner. Etter avtale med veterinær når senen er grodd kan man forsiktig massere senen for å hindre at den blir mindre elastisk.

Fibrotisk myopati oppstår hvis muskelfunksjonen blir nedsatt på grunn av arrvev. Arrvev kan oppstå etter en skade i muskelen.Tilstanden er ikke smertefull, men bevegelsesinnskrenkningen kan føre til at de muskelgruppene rundt ikke utvikler seg normalt. Man kan kjenne på muskelen steder med fastere bindevev eller hardt og uregelmessig (forkalkninger av bindevevet). Selv og skaden er gammel, kan massasje, stretching og løsgjøring av bindevevet gjøre det noe mer elastisk.

Bursitt-slimposebetennelse kan oppstå ved direkte traume eller overbelastning. Slimposer finner vi på steder som er utsatt for friksjon, ofte der sener fester inn på knokkel eller hvor den passerer ledd. (albuespissen, hasespissen, manken, øverst i nakken, hofteleddet, skulderleddet, kneleddet). Dette er smertefullt og ømt for hunden. Dette skal ikke masseres, man må fjerne årsaken til at den oppsto. Man kan massere tilstøtende muskel.

Myosit-muskelbetennelse kan oppstå ved overanstrengelse, ensidig belastning. Symtomer er varme, smerte, hevelse og nedsatt funksjon. Tidlig behandling er viktig er avgjørende for en god prognose og unngå at det blir kronisk. Dette behandles av veterinær og skal ikke masseres. Betennelsesdempende og smertestillende. I samråd med veterinær kan massasje brukes etter at betennelsen er borte for å hindre tilbakefall og forebygge nye tilfeller.

Senebettenelse kommer ofte av overbelastning eller som følge av akutt trauma. Sledehunder er ofte utsatt i framkne (carpus). Man kan kjenne det som en fortykkelse i senekjeden som ligger under senen. Hunden kan begynne å halte og kan utvikle seg til en kronisk lidelse.

Treningsverk fører til smerte, ømhet, stivhet og stølhet i muskulaturen. (kan bli hevelse i muskulaturen). Treningsverk kan vise seg noen timer etter hard treningsøkt. Hvis det er lenge siden hunden har trent blir den ofte utsatt for treningsverk. Dette går gjerne over etter noen dager. Man skal ikke massere for hardt på treningsverk, da dette er veldig ømt for hunden. Varme sammen med lett tøyning kan lette plagene.

Artrose-leddforkalkning er slitasjeskade som man kan finne i alle ledd i fram- og bakben. Vanlig hos hardt trente hunder eller eldre hunder som får slitasje på skjelettet. Overvektige hunder utsettes for tidlig artrose. Symptomene kan være smerte, halthet, feilstilling på leddet, hevelse rundt leddet og bevegelsesinnskrenkning. Haltheten blir verre når hunden beveger og anstrenger seg. Dette er en kronisk tilstand. Det er viktig å massere og løsgjøre leddkapsel, ligament og muskler rundt leddet.

AD-albueleddsdysplasi albuelidelse hos hund. Dette er arvelig og oppstår på grunn av feilutvikling mellom de tre knoklene i albueleddet (humerus, radius, ulna), dette gjør at det blir en dårlig tilpassning mellom leddflatene. Dette kan føre til forkalkninger og er smertefullt. Hunden vil vise tegn på smerte ved bøy og strekk eller når man klemmer på leddet. Ofte vil hunden prøve å avlaste albuen ved å dreie den utover. Behandling er smertestillende, betennelsesdempende medisin, vektreduksjon, massasje, jevn fysisk aktivitet.

HD-hofteleddsdysplasi utviklingsfeil i hofteleddet der hofteskålen og lårhodet ikke passer sammen. Ved svak grad kan hunden leve et normalt liv, men bør ikke brukes i avl. Ved middels grad har hunden lettere for å utvikle forkalkninger, og vise en tendens til stivhet i hofteleddene. Ved sterk grad er det større sannsynlig for forkalkninger. Hundens forutstetninger for et godt liv vil da variere. Uansett er det viktig for en hund med HD å få jevnlig mosjon. En må tilpasse mosjonen etter graden og alder til hunden. Hunden må ikke trenes for hardt eller gå for mye på asfalt. Svømming er veldig bra. Massasje vil være gunstig på kompensatoriske spenninger.

Alle faktaopplysninger er hentet fra Nordisk Hundemassasjes kursmateriell

Ønsker du time, ta kontakt med Elin på tlf. 91707583


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: